dbanie o zdrowie

Jak sobie radzić ze wstydliwymi dolegliwościami? Jak zwalczyć zaparcie? Co możemy na to poradzić?

Naturalne leki, Zdrowa dieta, Zdrowe dziecko, Ziołolecznictwo , , , , 0 Comments
Niektóre choroby są często krępujące, dlatego nie mówimy na ich temat zbyt chetnie. A przecież mogą one przydarzyć się każdemu. Takie choroby to problemy z drogami moczowymi i układem odbytniczym. Są niesamowicie niekomfortowe. Całe szczęście można je zwalczyć.Jak pomyślimy o tego typu przypadłościach to pierwsze nasuwają się na myśl zaparcia. To dość trudny problem. Dotyczy on najczęściej ludzi z dolegliwościami neurologicznymi, którzy są trwale unieruchomieni w łóżku.

zaparcie
Autor: Daniel Oines
Źródło: http://www.flickr.com
Zdarza się u ludzi w śpiączce, z porażeniem umysłowym. Jednakowoż, mogą się zdarzyć każdemu z nas, gdyż wiążą się z wadami wrodzonymi posiadającymi związek z układem pokarmowym. Jest kilka sposobów, aby poradzić sobie z zaparciami. Przede wszystkim nie można wstrzymywać wypróżnienia. Jelito grube jest bardzo aktywne rano, tak więc jest to najlepszy moment na wypróżnienie się.

Niestety, często poranny pośpiech powoduje, że zbyt długo wstrzymujemy się z wypróżnieniem, aż po jakimś czasie ta potrzeba znika. Pamiętajmy, iż można to zmienić. Powinniśmy przed wyjściem do pracy dać sobie więcej czasu na poranne zabiegi. Dzień dobrze jest zaczynać od wypicia porcji letniej wody z cytryną. Do tego musimy zwrócić uwagę na odpowiednią dietę. Jest ona niezwykle istotna, często wpływa na zaparcia. Ciężkostrawne pożywienie ze sporą ilością tłuszczów zwierzęcych i węglowodanów. To wszystko długo zalega w żołądku oraz jelitach, co wpływa na zaparcia. W ten sam sposób działa niedobór błonnika, który zmusza przewód pokarmowy do działania, powiększa objętość stolca i wchłania wodę. Powoduje to zmiękczenie stolca, więc w łatwiejszy sposób może on przeciskać się przez jelita. Nie zapominaj, aby delektować się posiłkiem, gdyż szybkie jedzenie może powodować zaparcia.

Pokarm niezbyt dokładnie rozdrobniony i przeżuty będzie wolniej trawiony. Kiedy zaś zalega w jelitach może spowodować proces nadmiernej fermentacji, co znacznie zaburza jego transport oraz wydalanie. Co w takim wypadku zrobić? Dobrym rozwiązaniem jest przyjmowanie posiłków o tych samych porach w ciągu dnia, przede wszystkim powoli, by dokładnie przeżuwać. I przyjmuj dużo płynów, gdyż jedną z przyczyn zaparć jest zbyt mała ilość wypijanych płynów. Dlaczego tak jest? Organizm po prostu broni się przed odwodnieniem i wchłania wodę z zawartości jelit, a wtedy w jelicie pozostaje sucha oraz twarda masa, którą trudno wydalić.